zondag 1 november 2009

Kaviaar redden met een nieuw dieet

Het zwarte goud raakt op. Althans als de steur, de vis waar kaviaar vandaan komt uitsterft. Hoewel alleen kaviaar die afkomstig is van gekweekte steur verhandeld mag worden, is er op de zwarte markt veel vraag naar wilde én zeldzame steur. Met als gevolg dat illegale visserij de al met uitsterven bedreigde steur verder in het nauw brengt.

Nu heeft een Duitse onderzoeksgroep, waaronder bioloog Sven Wuertz een methode ontwikkeld om gekweekte kaviaar van de illegale te onderscheiden.

Wuertz voegde decaanzuur stof toe aan het dieet van (in gevangenschap gekweekte) steur. Dit zuur fungeert als een marker, aangezien het na ruim 10 dagen aantoonbaar gemaakt kan worden in de eileiders en de eitjes van de steur.

Door de steur op een dieet met decaanzuur te zetten kunnen douane en andere keuringsdiensten de legale van de illegale kaviaar makkelijk van elkaar onderscheiden. Bovendien tast het geaccumuleerde zuur de smaak van de kaviaar niet aan. Gelukkig maar, want het moet natuurlijk wel duur blijven smaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten