donderdag 5 november 2009

Breed gezicht? Aggressieve kop.

Mannen met een breed gezicht zijn aggressief. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek naar gezichtsverhoudingen en gedrag. Kijk dus uit over wie je je drankje morst tijdens het stappen.
Het blijkt dat mannen met een grotere width-to height ratio (WHR), oftewel de verhouding van de afstand tussen de uiterste jukbeenderen en de afstand van de wenkbrauwen tot de bovenlip, als agressiever ervaren worden door anderen en dat ook in werkelijkheid ook vaker zijn.

Proefpersonen moesten portretfoto's van mannen beoordelen op agressiviteit. Deze mannen hadden op hun beurt al meegewerkt aan een onderzoek naar agressie. Er bleek een verband te bestaan tussen agressieve gedrag en uiterlijk.

Mannen hebben een grotere WHR dan vrouwen, wat verklaard kan worden door een hogere testosteronspiegel bij mannen. Maar tegelijkertijd bestaat er ook een verband tussen agressief gedrag en testosteron. Dat een breder gezicht gelinkt wordt aan agressief is dus niet vreemd. Het zou zelfs een evolutionair uithangbord kunnen zijn om potentiƫle tegenstanders af te schrikken: "don't mess with me".

Dus mijn advies aan de lezer, let op met wie je ruzie zoekt. Maar kijk ook altijd wat zo'n breedbek onder zijn nek heeft hangen. Een grotere WHR heeft namelijk niks te maken met een groot of gespierd lichaam.

1 opmerking: